Kapelmeester - DHM

menu
Die Hofstädter Musikanten
Ga naar de inhoud
Kapelmeester
Sinds maart 2007 is Peter Habraken kapelmeester van Die Hofstädter Musikanten
De Nederlandse componist en dirigent Peter Habraken (1975) leerde, amper twee jaar oud, al om zelfstandig de platenspeler in zijn ouderlijk huis te bedienen. Zijn vader was jarenlang gepassioneerd koordirigent en multi-instrumentalist, één van zijn overgrootvaders een getalenteerd amateurklarinettist. In het gehele gezin werd veel gemusiceerd. In deze muzikale omgeving zorgde het eindeloos beluisteren van de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach voor een stevige basis voor de rest van zijn muzikale leven. Na een jaar Schakelklas (blokfluit, klokkenspel, zingen, ritmes klappen) koos Peter op zijn negende voor de klarinet. Docent Ed Waskowsky voedde negen jaar lang zijn enthousiasme voor het instrument. Een professionele carrière zat destijds echter nog niet in de planning: op zijn zestiende bezocht Peter de open dagen van alle Technische Universiteiten in Nederland en na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma startte hij met de studie Werktuigbouwkunde in Enschede.

Zijn natuur besliste echter anders: na vier weken gooide hij het roer om en vanaf dat moment studeerde hij muziek! Dat resulteerde in drie conservatoriumdiploma’s:
Klassiek klarinet bij Marinus Hintzbergen (Enschede), HaFaBra directie bij Gert Buitenhuis en Hennie Ramaekers (Enschede) en Jazz klarinet bij John Ruocco met als bijvak Jazz saxofoon bij Rolf Delfos (Den Haag).

Gedurende acht jaar is Peter professioneel verbonden geweest als klarinettist en contrabasklarinettist aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waarmee hij ook als solist op beide instrumenten heeft opgetreden. In 2007 nam hij ontslag om zijn eigen artistieke avontuur te kunnen volgen. Sindsdien werkt hij als zelfstandig componist, dirigent, klarinettist en saxofonist.

Peter Habraken heeft als componist bewust voor zelfstudie gekozen.
Hij heeft jarenlang studie verricht op het gebied van klassieke compositietechnieken als harmonieleer en contrapunt, en modernere technieken als jazzharmonie en Latijns-Amerikaanse ritmes.
In zijn composities streeft Peter Habraken naar begrijpelijke muziek waarmee luisteraars zichzelf kunnen identificeren. Hierbij combineert hij de inzichten die hij tijdens zijn zelfstudie heeft verworven. Peter is ervan overtuigd dat melodie, ritme en harmonie nog altijd de belangrijkste pijlers zijn voor goede muziek. Een en ander resulteerde in (tot nu toe) meer dan tachtig werken voor onder meer koperkwintet, koor, harmonie, fanfare, brassband, Egerländer Kapel, jazz combo en bigband.

Zijn vakkennis en inspiratiebronnen haalt hij uit de gehele muziek- en kunstgeschiedenis. En als dat naar zijn idee de compositie ten goede komt, vermengt hij daarbij naar hartenlust klassieke en populaire stijlen met elkaar.
Als dirigent werkt hij inmiddels al jaren samen met een enorme verscheidenheid aan ensembles – van klassiek koor tot harmonieorkest en van Egerländer Kapel tot bigband.
Sinds maart 2007 is Peter Habraken kapelmeester van Die Hofstädter Musikanten.
Terug naar de inhoud