Historie - DHM

menu
Die Hofstädter Musikanten
Ga naar de inhoud
Historie
35-JARIG JUBILEUM 2008 & TUFARANKA
In het kader van ons 35-jarig bestaan presenteerden wij op zondag 9 november 2008 in Theater/Zwembad 'De Regentes' in Den Haag een optreden van de Tsjechische topkapel 'Tufaranka'.
Overlijden John Schuling 2007
Tot ons grote verdriet is John Schuling op 9 augustus 2007 overleden. John was mede-oprichter van onze kapel en de enige van de oprichters die het langst actief was binnen onze vereniging. Als muzikant speelde hij al 30 jaar trompet en flügelhoorn in onze kapel. Daarnaast vervulde hij sinds de oprichting -op een enkel jaar na- een bestuursfunctie. John is dan ook ruim 20 jaar erelid geweest vanwege zijn vele inspanningen. Wij hoopten dat John nog vele jaren in goede gezondheid van zijn hobby zou mogen genieten en waren er trots op om zo'n gedreven bestuurslid in ons midden te hebben.Het heeft niet zo mogen zijn.
Radio en TV
Op 22, 23 en 24 februari 2003 zijn wij te beluisteren geweest in het programma 'Radio Vokabel' (Muziekboeket met Bob van Huët) van InfoThuis. Ook werd op 2 en 3 maart 2003 op deze zender aandacht geschonken aan onze kapel in het programma 'Senioren Journaal'. Al met al een mooie gelegenheid om ons visitekaartje af te geven.
30-JARIG JUBILEUM 2003
Op 1 januari 2003 heeft onze kapel haar 30-jarig jubileum gevierd. Onze oud-penningmeester John Schuling was op die dag ook precies 30 jaar lid. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 4 januari 2003, die in het teken stond van dit lustrum, werd hij in het zonnetje gezet. Na de oprichting in 1973 trad onze vereniging onder de naam FORMATO aanvankelijk op als boerenkapel en later als Egerländerkapel. Naderhand werd de naam officieel veranderd in Die Hofstädter Musikanten. Een naam die nu -bij het zesde lustrum van onze vereniging- wijd en zijd een begrip is. Bij het 25-jarig jubileum van onze kapel was er niet aan gedacht om John met een extra waardering in het zonnetje te zetten. Dertig jaar is weliswaar geen kroonjaar, maar het bestuur meende alsnog onderscheidingen voor hem aan te moeten vragen.Tijdens de nieuwjaarsreceptie uiteindelijk kreeg twee onderscheidingen. Uit handen van de heer Kooyman van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen, afdeling Zuidholland, ontving hij een verzilverde speld met certificaat. De heer Smithuis van de Haagse Federatie van Muziekgezelschappen overhandigde hem een zilveren draagspeld.
25-JARIG JUBILEUM 1998
In 1998 hebben wij ons 25-jarig jubileum kunnen vieren. De festiviteiten begonnen met een geslaagde nieuwjaarsreceptie, waarbij de muzikale omlijsting werd verzorgd door het Oostenrijkse folklore-duo 'Sepp & Karl', alsmede 'Vier keer 67 centimeter', een klarinet-kwartet bestaande uit Mirjam Baron, Bert Bruijn, Paul de Rooij en Paul Verlaan.Tijdens de zomer vertrokken we per touringbus met de gehele bezetting, incl. partners, vijf dagen richting Zeltingen/Rachtig aan de Moezel. Aldaar verzorgden wij enkele succesvolle concerten en op de slotavond werden wij getrakteerd op populaire dansmuziek door een vergrootte kapel. Een betere manier om het jubileum te vieren konden we ons niet wensen.
Oprichting 1973
Op 1 januari 1973 werden door enkele enthousiaste muzikanten de handen ineen geslagen en was de oprichting van de Haagse muziekvereniging 'FORMATO' een feit. Als doel werd gesteld om het zogenaamde "Egerländer" muziekrepertoire te gaan beoefenen.

Om de financiële middelen te verkrijgen voor de aanschaf van bladmuziek, instrumenten en kleding werd aanvankelijk gestart als boerenkapel. Na enige tijd werd de uitvoeringsnaam Die Hofstädter Musikanten geïntroduceerd, welke meer geëigend werd beschouwd i.v.m. de beoefening van het Egerländer muziekrepertoire. De activiteiten van de boerenkapel werden toen ook beëind
Terug naar de inhoud